Colores

[NOTA RELATIVA A LOS COLORES QUE SE UTILIZAN: CON OBJETO DE FACILITAR LA LECTURA DEL BLOG HEMOS INCLUIDO UNOS COMENTARIOS O ACLARACIONES, ENTRE CORCHETES, EN LETRA CURSIVA Y EN COLOR "AGUA".
TAMBIÉN, PARA DISTINGUIR MÁS CLARAMENTE LOS TEMAS REFERENTES A TODO EL PAÍS DE LOS RELATIVOS MÁS INMEDIATAMENTE A CATALUÑA, HEMOS REDACTADO LOS PRIMEROS EN COLOR "BLANCO" Y LOS SEGUNDOS EN COLOR "NARANJA".]

jueves, 15 de febrero de 2018

1937.01. Gener de 1937

Setmana del dilluns 4 al diumenge 10


No hi ha gran activitat a Madrid. Els rebels exigeixen i rebent reforços alemanys en gran nombre. Es lluita amb fortes accions a Pozuelo i a fi de setmana els rebels inicien un atac general.La aviació feixista fa alguns bombardeigs criminals a Madrid, si be la aviació lleial ara la conté molt. Mes mal fa a Madrid el persistent bombardeig del canons.

A l’Aragó, combats lleugers. Al Nord segueixen les accions dels vascos cap al Sud, i a Oviedo, els forts atacs dels miners. Al Sud, mentre Màlaga es tranquila, les forces alemanyes deturadas al riu pels lleials es filtren fins Porcuna i Lopera en violentes accions. 

 Al mar persisteix el bloqueig parcial fent difícil el transit del vaixells dons ho deturen tot i ho enfonsen amb tota la barra. Ahir, Málaga y Almeria son castigades con criminals bombardejos.


Crucero Canarias
A la guerra que per terra ens va be, tenim el gran perill en el mar dominat pels facciosos. També, encara que no tant, passa a l’aire.

Al estranger es segueix  parlant  de lo que fa el trist Comitè de no Intervenció. Ara es vol impedir l’enviament de voluntaris, mentre alemanys i italians envien a milers els seus soldats, amb tota la barra, doncs Franco no té suficient amb el material i exigeix soldats.

Joan Comorera
A Cataluña l’ordre públic es va estabilitzant, desapareixent els fets irreparables d’altres temps. Encara, no obstant, hi ha masses iniciatives individuals de la policia a tot arreu que donen lloc a un conjunt de fets desagradables. Els comitès dels pobles no obeeixen al Govern. L’Assumpte de abastos dona lloc a violentes discussions entre en Comorera  i la CNT. 

La FAI d’incauta de molts carregaments per les seves nombroses necessitats.

Setmana del dilluns 11 al diumenge 17

Iniciat el dissabte comença un duríssim atac del enemic al Oest de Madrid a base de divisions senceres de nazis. A base de la espantosa superioritat de material aconsegueixen avançar dilluns a Les Rozas. El dimarts, res;  el dimecres, lluita al Plantío; el dijous el combat es vora Madrid, a Pozuelo, i Aravaca, durant tres dies, essent el divendres el mes terrible: obligaren a quedar-nos en la carretera de la Coruña. L’últim dia es va acompanyar de violenta acció general.  La duresa es com als combats de 1 de Novembre però amb mes extensió i violència.

Nosaltres ataquem en canvi a Guadalajara aconseguint gran avanç als sectors de Siguenza y Brihuega. A l’Aragó, res; al Nord, alguns grans atacs sobre Oviedo. Al Sud es paren les accions dels facciosos.
Torre del puerto de Barcelona



Es bombardejat el port de B, dos dies, y son atacats bastant per avions Cólera i Portbou



També s’ataca molt amb vaixells i avions Málaga i Almería i hi ha acció sobre València, totes amb víctimes innocents.




A l’estranger sembla que tothom està conforme en impedir l’enviament de voluntaris.

L’assumpte mes interesant es el del Palos, vaixell alemany amb armes que requisà el Govern Vasc i dona lloc a reclamacions dels Alemanys sostenint-se gallardament  Euzcadi  i fent els alemanys robatoris de  4 ó 5 vaixells lleials

El tractat Itàlia-Anglaterra fa creure que es dulcifiqui la actitud d’Itàlia si be podria ser al revés dons els conservadors anglesos son terribles i son capaces de vendre’s el país.

Es de notar en el país la mes decidida actitud del Govern Central que organitza tot per evitar el desordre de tants comitès  que pertorba tot molt e inclús realitzen actes  i execucions, causa principal de la posició dels estrangers.

Setmana del dilluns 18 al diumenge 24

A Madrid  entra la calma després de les duríssimes accions anteriors. Les lluites  vora l’Hospital Clínic. Y un magnífic atac al Cerro Rojo, fent molts presoners.

A l’Aragó i Nord, lleugers tirotejos. Al sud, hi ha calma a Jaen i atacs dels estrangers al Sud-oest de Málaga, caient Estepona i Marbella en terribles combats y accions dels vaixells. Actuació de l’aviació i atacs dels vaixells enemics a pacífics mercants.

L’Assumpte del incident alemany s’acabà amb la venta pels alemanys dels vaixells robats.

La situació internacional segueix per l’estil i es pot dir que te la cara igual a fa cinc mesos, quan s’acordà la no intervenció. Això, referent als Governs; el poble cada dia està mes al costat del poble Español a pesar de la campanya terrible que fa part de la premsa pagada pels capitalismes internacionals.

Del primer moment mentre Alemanya i Itàlia es posaren amb els traïdors, Anglaterra i França es quedaren nebulosos; creient que guanyaria la rebel·lió temeren estar en contra el dia de demà i com estar a favor el poble els ho impediria dons Blum aconsegueix la No Intervenció. 

Des d’aquell dia tota la podrida diplomàcia està esperant el triomf dels rebels. A França i Anglaterra es un assumpte que els molesta i voldrien acabés aviat. Posar-se amb Franco es la revolució als seus països. En contra, la guerra, al creure d’ells, hauria quedat amb una tèbia neutralitat esperant que es consumes el sacrifici d’un poble.

Però cada dia que passa els rebels estan mes a les mans de Itàlia i Alemanya, i mes, enemics de les altres nacions, però elles, dèbils,  no saben que fer-ne i tot es voler inhibir-se d’un foc que se’ls va acostant.

Setmana del dilluns 25, al diumenge 31

A Madrid no hi ha gaire activitat pel mal temps. N’ obstant l’enemic inicia violents atacs per Cienpozuelos i por El Pardo; i els nostres guanyen el terreny per cops de ma al Parc Oest, especialment. Ells volen “voltar” la capital

Al Sud, l’enemic amb forces nombrosíssimes, vol prendre Málaga, aconseguint alguns èxits a Fuengirola i a Alhama. A Jaen s’inicia el contraatac lleial. Al Aragó es tem atac enemic i es preparen. Al Nord, casi res.

A l’aire l’aviació actua poc, excepte a Màlaga. Al mar, els vaixells facciosos fan alguns atacs. Es veu clarament la descarada intervenció d’Alemanya amb molts milers de soldats. Itàlia sembla es retira mes.

Un discurs de l’Azaña produeix gran efecte a tot el mon. 

Presidente Azaña


En ell demostra la legalitat del Govern; també fa notar que es precís fer veure que es una guerra d’independència i que defensa la República evitant els extremismes i crims que foren la causa de la preocupació del mon per nosaltres. Ací es defensa una República democràtica: aquet ha de ser el crit.

També per aquets dies hi ha el congrés del P.S.U.C a Barcelona, ple de coses interessants, especialment el discurs de 4 hores de Comorera en que manifestà  tot el pla constructiu del partit que s’assenyalà com el partit capdavanter de la Revolució.

Conseller Josep Tarradellas
Per aquets dies, després de llargs estudis surten el decrets econòmics de Tarradellas. Son 58 y assenyalen un camí de normalització en tots aspectes. Interessa la dels municipis que actuen com verdaders estats dons inclús  tenen despeses de defensa. Ho limita y apresa els molt mal constituïts (en mans del Comités irresponsables) encara. Aspectes de tributs i de propietat urbana també en toquen.


No hay comentarios:

Publicar un comentario